Skip to content

Traditioneel Toscaanse Biscotti

Leonardo Firenze

Leonardo Firenze

Leonardo Firenze is vandaag de dag nog steeds een begrip. De bakkerij én winkel zit nu in de wijk Sant’Ambrogio in Florence. Een plek van handelaren en ambachtslieden. De geur van de Schiacciata en versgebakken Cantucci ruik je al van ver in de straat. Liefhebbers en toeristen volgen hun neus.

Inmiddels staat zoon Marco aan het roer van de bakkerij. Hij toverde de ruimte om tot een open plek waar iedereen kan zien hoe er nieuw leven wordt geblazen in de smaken van het verleden. Dat alles met respect voor de traditie.

Prachtige vernieuwingen zijn bijvoorbeeld chocoladecantucci met sinaasappelschil, Brutti ma Buoni met pistache of de koekjes met vijgen. Al het brood en de koekjes wordt nog steeds handgemaakt met de grootste mogelijk toewijding. Natuurlijke gist, verfijnde meelsoorten en ingrediënten van zeer hoge kwaliteit vormen de basis van een uniek product. Leonardo Santi adviseert op 90-jarige leeftijd nog altijd hoe je het rijke verleden kan vertalen naar de toekomst.

amedei4

Typische smaken van de Toscaanse traditie en cultuur.

Het verhaal van Leonardo Firenze begint in het hart van Toscane in de jaren zestig van de vorige eeuw. Leonardo Santi kocht in een klein dorp op de heuvels een bakkerij. Daar bakte hij schiacciata een typisch Toscaans plat brood maar ook koekjes. Hij deed dat op basis van drie simpele uitgangspunten.

  1. Gebruik traditionele recepten.
  2. Gebruik uitsluitend echte grondstoffen.
  3. Blijf trouw aan je eigen visie. Al zijn producten waren eenvoudig en handgemaakt.

De recepten kreeg hij van zijn moeder en grootmoeder. Zijn bakkerij werd een unieke plek waar mensen brood en banket kochten en kletsten over het laatste nieuws van het dorp. Eén product sprong er bovenuit; Cantucci met chocolade. Dat recept ontstond per toeval. Leonardo experimenteerde met allerlei soorten deeg en maakte een vergissing. Zo creëerde hij opeens een unieke mix met nog niet eerder vertoont aroma en smaak.

× Hoe kan ik je helpen?